9 Ocak 2013 Çarşamba

BEBEĞİNİZİ EMZİRMEK İÇİN 25 NEDEN




Dünyaya bir varlık getirmeye karar verdik, O bizim canımız, kanımız, kendi kendine yetebilecek zamana gelene kadarda annelerinin sevgi, şefkat, ilgi ve bakımına ihtiyaçları olan bir varlık. Bu bakımlardan en önemlisi beslenmesi, bebeğimizi doğduğu andan itibaren besleme tarzımız, şeklimiz, O'nu nasıl beslediğimiz neredeyse tüm hayatı boyunca edineceği beslenme alışkanlığını daha küçücükken kazandırıyor. O nedenle onları bilinçli sağlıklı beslemeliyiz ilk adım da emzirme dönemiyle başlıyor. Bu konuda anneler her türlü medya aracı kullanılarak bilinçlendirilmeye çalışılıyor. En az 6 ay anne sütü, 6.ayda ek gıdalara geçişle beraber anne sütü 2 yaşına kadar verilmesi için kampanyalar yapılıyor. Neden?? Bu nedenleri içeren 25 madde sıralanmış isterseniz bir göz atalım. Bunları okuduktan sonra eminim hiçbir kadın rahatı, keyfi ve estetiği için emzirmemek adına bahaneler üretmeye çalışmayacaktır.



BEBEĞİNİZİ EMZİRMEK İÇİN 25 NEDEN

1- Dünya Sağlık Örgütü “ilk altı ay boyunca bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmelerini, altı ay sonrasında ise ek gıdalarla desteklenerek en az iki sene boyunca emzirilmelerini önermektedir.” Bu yaklaşım T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenmektedir. Bu durum açıkça ortaya koyuyor ki anne sütü bebek için çok faydalıdır.

2- Anne sütü bebeğiniz için mucizevi bir beslenme kaynağı olmakla birlikte emzirme sayesinde anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmaktadır.

3- Emzirme bebeğin duygusal ihtiyaçlarını giderir. Tüm bebekler kucaklanmaktan hoşlanır kendilerini güvende hisseder. Emzirme pozsiyonu bebeklerin ruhsal gelişimi için oldukça rahat ve önemli bir pozisyondur.

4- Anne sütü bebek için en mükemmel besin maddesidir. Anne sütü türe özgü bir salgıdır ve başka hiçbir besin maddesi anne sütünün bebeğe sağladığı yararları sağlayamaz.

5- Emzirmek annede meme kanserini riskini azaltır. Yapılan çalışmalarda emzirmenin meme kanseri riskini azalttığı saptanmıştır. Emzirmeye genç yaşlarda başlayanlarda bu azalma daha fazla olmaktadır.

6- Anne sütü her zaman hazırdır ve sunumu çok kolaydır. Bebeğinize ihtiyacı olan tüm besinleri sunarken aynı zamanda güven hissini vermenize destek olur.


7- Anne sütü bağışıklık ile ilgili maddeler içerir ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimine katkıda bulunur ve kolaylaştırır.


8- Anne sütünün sindirilmesi daha kolaydır. Bebekler annelerinin sütünü diğer memeli hayvanların sütüne göre daha rahat sindirebilirler. İnek sütünde daha fazla protein olmasına karşın sindirimi daha zordur ve bebekler bütün bu proteinleri kullanamazlar.

9- Emzirme doğum sonrası annenin rahminin küçülmesini kolaylaştırır.


10- Emzirme doğum sonrası kanamaları azaltır Emzirme ile salgılanan oksitosin hormonu rahimin kasılmasını sağlarken açık olan kan damarlarının da kapanmasına yardımcı olur ve bu sayede doğum sonrası kanamalar azalır.


11- Emziren annenin hamilelik döneminde aldığı kiloları vermesi kolaylaşır. Emziren anneler günde 500 kalori fazladan harcarlar. Bu da kilo vermeyi kolaylaştıran bir etkendir.


12- Mama ile beslenen bebek alerji gelişme şansını arttırır... Mama ile beslenen bebekler anne sütü ile beslenenlere göre daha yüksek oranda alerjik bünyeye sahiptirler.




13- Anne sütü bebekte kulak enfeksiyonları sıklığını azaltır.


14- Anne sütü bebeği ishale karşı korur.

15- Anne sütü bebeği solunum sistemi enfeksiyonlarına karşı korur.

16- Emzirme annede ileride kemik erimesi şansını azaltır. Bulgular emzirmeyen kadınlarda kemik erimesinin 4 kat fazla görüldüğünü ortaya koymuştur.


17- Mama ile beslenen bebekler ileriki yaşantılarında şişmanlık açısından daha fazla risk altındadır.


18- Anne sütü aşıların etkinliğini arttırır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, aşılardan sonra görülen bağışıklık cevabının daha güçlü olduğu saptanmıştır.

19- Anne sütü her zaman uygun sıcaklıktadır.


20- Anne sütü her zaman uygun konsantrasyonda besin maddesi içerir.

21- Anne sütü bebek için doğal bir sakinleştiricidir. Anne sütünün içerdiği bazı kimyasal maddeler bebeğin daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olur. Sinirli bebekler daha kolay sakinleşir.

22- Anne sütü ile beslenen bebekler daha az doktora gider. Anne sütü ile beslenen bebekler genel olarak daha sağlıklı oldukları için daha az doktora gitme gereksinimi görülür.

23- Anne sütü her zaman temizdir.

24- Emzirme bebeğin diş sağlığı için yararlıdır. Memeden emmek, biberondan emmeye göre bebeğin diş ve çene gelişmi için daha uygundur. Memeden emerken biberona göre 60 kat fazla enerji harcayan bebeğin çene kasları daha kuvvetli olur. Düzgün gelişen bir çenede çıkan dişler daha düzgün ve sağlıklı olur.


25- Anne sütü ağrı kesicidir. Anne sütü içerisinde bulunan endorfinler bebek için doğal bir ağrı kesici vazifesi görür.


2 yorum:

  1. O duyguyu tattım, inanılmaz bir haz veriyor, Allah isteyen tüm kadınlara bu duyguyu tattırsın :)

    YanıtlaSil
  2. Amin, kesinlikle, ne kadar sıkıntılı, sancılı, ağrılıda olsa hiçbirşeye değişilmiyor değil mi?

    YanıtlaSil

CANIM OĞLUM ERGİN'İM

Lilypie Fourth Birthday tickers

Special design for Hayat Her Daim Güzel by GeCe