12 Aralık 2012 Çarşamba

12 - 18 Aralık YERLİ MALI HAFTASI






İnsanların parasını, malını, zamanını gerektiği gibi korumak ve kullanmasına tutumlu olmak denir. Hiçbir zaman  bu cimrilikle karıştırılmamalı tabii !

Tutumlu insan eşyasını temiz, titiz, düzenli  kullanır. Zamanını iyi şeyler için harcar. Kendi ve çevresinin mutluluğu için güzel şeyler yapar. Sadece kendimiz için değil, çevremizdeki insanlar ve en önemlisi ülke ekonomimiz içinde çaba göstermiş oluruz. Örneğin; elektrik ve su tasarrufu yapmalıyız. Evimizde her yer akşamları ışıl ışıl olmamalı, mutlaka salonda oturuyorsak mutfağın ışığı birazdan gidicem zaten diye açık bırakılmamalı, ne demiş atalarımız damlaya damlaya göl olur. Gelecek nesilleri de düşünüp elimizdekileri har vurup harman savurmamalıyız.

Küçüklüğünüzü hatırlayın 12 - 18 Aralık haftası kutlardık. Bu tarihlerde kimse hazır birşey almaz, okula getirmez , evden annelerimizin yapmış olduğu yiyecekleri getirir hep beraber paylaşır ve yerdik. Sloganımız ise "Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı"  olurdu. 







 Yurdumuz cumhuriyet döneminde yeni savaştan çıkmış bir ülke idi. Yurdumuzun her köşesi çok büyük zararlar görmüştü. Ellerinde bir şeyleri kalmayan halk yoksulluk içerisinde kıvranıyordu. Atatürk bu duruma çok üzülüyor ve bu durumdaki halka bir şeyler vermek istiyordu.




Atatürk 1923 yılında İzmir İktisat Kongresini topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde T.B.M.M.’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.

12 Aralığı kapsayan hafta “Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kutlanmaktadır. Cumhuriyet döneminde temelleri atılan kendi kendine yeter bir toplum olmadaki ilk adım bugün de devam etmektedir.




0 yorum:

Yorum Gönder

CANIM OĞLUM ERGİN'İM

Lilypie Fourth Birthday tickers

Special design for Hayat Her Daim Güzel by GeCe