25 Temmuz 2013 Perşembe

BEBEKLERDE DİŞŞŞ ÇIKARMA DÖNEMİ :)



Tabir yerindeyse onlar dişşşlerini göstermek için yoğun çaba sarfederler, bize de sabrederek bu dönemi en iyi şekilde atlatmalarını sağlamak kalır. 
Hamilelik 9 aylık bir süreç, bir an önce bitsin bebeğimi kucağıma alayım, mis kokusunu içime çekeyim, bir an önce büyüteyim deriz değil mi? Büyüyene dek o kadar çok süreçlerden geçerki bebekler, çocukluk dönemiydi, ergenlikti, yetişkinlikti derken bir bakarsınız zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. 

Burada sizinle paylaşmak istediğim dönem bebeklerin diş çıkarma zamanı.Neredeyse 2. ve 4. ayından itibaren başlar, salyalar akmaya, huzursuzlanmaya, 6.aya gelindimi bu belirtiler tırmanmaya başlar. Kimi bebekler kolayca atlatır, kimileri ise çok zorlu bir süreç geçirir. Tabi burada iş bize düşüyor, sabretmek ve bebeğimizin bu dönemi atlatabilmesi için O'na yardımcı olmak. Dişleri kaşındığı dönemde bir takım rahatlatıcı jeller, dişlikler yardımcı olabilir ama kesin çözüm değil elbette bu sancılı dönemi sabırla, bebeğimize göstereceğimiz sevgi, şefkatle O'nunda kolaylıkla atlatabilmesini sağlamalıyız.

Sağlıklı bebekler ilk dişlerini 6-7 aylıkken çıkarmaya başlarlar.Ve dişler tamamlanana kadar aylarca devam edebilir bu süreç. Bebekler dişlerini çıkartırken bazı belirtiler gösterirler, bunları size maddeler halinde aktaracağım.



BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE GÖRÜLEN BELİRTİLER:

  1. ATEŞ: Ateş bazı bebeklerde görülebildiği gibi bazı bebeklerde görülmeyebilir. Ateş başka hastalıklarda da görülebileceği için yüksek ateşte bebeğinizi bir hekimin görmesinde fayda var.
  2. KULAK KAŞIMA-ÇEKİŞTİRME: Bebek diş çıkarırken acıdan dolayı kulaklarında ağrı hisseder ve kulağını kaşıyarak, çekiştirerek size bunu anlatmaya çalışır. Bu durum kulak iltihabı başlangıcı da olabilir.Yine bir hekime götürmekte fayda var.
  3. İSHAL: Bebekler diş çıkarırken fazla tükürük ürettikleri için barsaklar hızlı çalışabilir. Bebeğin eğer bir günden fazla sürüyorsa ishal durumu mutlaka bir hekime götürülmeli.
  4. SALYA AKITMAK: Birçok bebek 2 ve 3 aylıktan başlayarak salya akıtır. Bebekler için normal bir durumdur. Bazılarında az bazılarında fazla görülebilir. 
  5. AĞRI: Bebekler diş çıkarmaya başladığında dişin çıkarken diş etine basınç uyguladığından dolayı diş etinde iltihaplara neden olabilir. Bunlara bağlı olarak ağrı oluşur. Bebeklerde en çok ağrıya sebep olan dişler ilk önce çıkan azı dişleridir. 
  6. ÖKSÜRÜK: Diş çıkarken salyanın fazlalığına göre bebeklerin boğaz bölgesinde salyanın birikmesinden ötürü tıkanmalar görülebilir. Bazı bebekler bu dönemde ilgiyi üstüne çekmek isteyecekleri için öksürüğü devamlı hale getirebilirler.
  7. İŞTAHSIZLIK: Bebekler bu dönemde verilen katı gıdaları reddedebilir. Bu normal bir durumdur. Bu dönemde sıvı gıdalardan gerekli besini alabilir. Diş çıkardıktan sonra beslenmesi düzelecektir.



Kaynak: Parents Dergisi

0 yorum:

Yorum Gönder

CANIM OĞLUM ERGİN'İM

Lilypie Fourth Birthday tickers

Special design for Hayat Her Daim Güzel by GeCe